Pages

Kek batik lapis cheese



Kek batik ni memang mengujakan.... yelah bila teringat masa mula-mula menikmati kek ni adalah dari air tangan adik iparku, Suriati Mohamed yang buat. Dalam hati berdetik " sedapnya kek ni, kek apa erk?" Mulalah gatal je rasa mulut nak minta resepi. Resepinya sangat ringkas dan mudah cara penyediaannya. Rasanya pun wallaa...... 

Tak sabar untuk mencuba, dapat saja resepinya, balik terus beli bahan-bahannya. Jom kita tengok resepi;

Biskut marie coklat sepeket
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis (patutnya 1 cwn tp sebab saya guna whipping yang dah sedia manis)
1/2 cawan whipping cream (saya guna vivo)
1 tbsp nescaffe
1/2 cawan air suam (utk membancuh nescafe)

Caranya;

Pukul cream cheese sampai gebu, masukkan susu pekat dan whipping cream.
Alaskan koyang dengan kertas aluminium foil.
Susun biskut marie dalam loyang, kmdn basahkan biskut dengan air nescaffe.
Ratakan 2 tbsp adunan cream cheese.
Ulang semula langkah tadi hingga selesai.
Tekan untuk padatkan kek. Tutup rapat dengan kertas aluminium foil. sejukkan dalam freezer sekurang-kurangnya dalam 4 jam.
Siap untuk dihidang.....

No comments:

Post a Comment