Asas roti
A Bahan untuk asas roti.
220ml air
1 biji telur
1 tsp garam
5 tbsp gula
3 sudu susu tepung
70gm butter
500gm tepung roti
½ tsp bread softener
1 tbsp bread improver
1 paket yis mauripan.
Uli semua bahan sehingga menjadi doh yang kenyal dan perap sehingga naik 2 kali ganda. Sedia untuk dibentuk.
B Bahan untuk topping.
100gm butter
80gm gula icing
2 biji telur
¼ tsp cinnamon powder (optional)
2 tbsp air panas
1tbsp coffee segera ( nescaffe)
100gm tepung gandum
Pukul semua hingga sebati dan masukkan ke dalam piping bag.
C Bahan untuk filling
100gm butter
35gm gula perang/ pasir
½ tsp esen vanilla
Gaul sebati
Cara² buat..
Panaskan oven dgn suhu 180°, 10 minit sebelum membakar.
Timbang doh roti saiz 70gm dan bulat² kan. Kemudian canai doh dan isikan 1 tsp inti (Adunan C) & tutup kembali adunan dan bulatkan. Letak di atas loyang, biarkan doh naik.
Selepas doh naik dan sedia untuk dibakar. Paipkan adunan topping (adunan B) diatas doh roti secara putaran.
Bakar roti selama 10 minit dan sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment