Pages

Mexican Bun


 

Asas roti


A Bahan untuk asas roti

220ml air

1 biji telur

1 tsp garam

5 tbsp gula

3 sudu susu tepung

70gm butter

500gm tepung roti

½ tsp bread softener

1 tbsp bread improver

1 paket yis mauripan. 

 Uli semua bahan sehingga menjadi doh yang kenyal dan perap sehingga naik 2 kali ganda. Sedia untuk dibentuk. 


B Bahan untuk topping.

100gm butter

80gm gula icing

2 biji telur

¼ tsp cinnamon powder (optional)

2 tbsp air panas

1tbsp coffee segera ( nescaffe)

100gm tepung gandum


Pukul semua hingga sebati dan masukkan ke dalam piping bag. 


C Bahan untuk filling

100gm  butter

35gm gula perang/ pasir

½ tsp esen vanilla


Gaul sebati


Cara² buat..

Panaskan oven dgn suhu 180°, 10 minit sebelum membakar.

Timbang doh roti saiz 70gm dan bulat² kan.  Kemudian canai doh dan isikan 1 tsp inti (Adunan C) & tutup kembali adunan dan bulatkan. Letak di atas loyang, biarkan doh naik. 

Selepas doh naik dan sedia untuk dibakar. Paipkan adunan topping (adunan B) diatas doh roti secara putaran. 

Bakar roti selama 10 minit dan sedia untuk dihidang. 


Selamat mencuba. 





No comments:

Post a Comment