Pages

Sambal Jering


Sambal Jering

Sambal kalau takde dalam setiap hidangan orang melayu memang tak sah. Terutama untuk hidangan makan tengahari. Disebabkan itu juga orang melayu kaya dengan aneka jenis sambal selain yang paling popular adalah sambal belacan. 

Jadi untuk hari ini, saya nak share sikit pasal sambal jering. Kebetulan saya ada beberapa biji buah jering muda yang sangat sedap dan lemak pemberian dari seorang rakan. Pada mulanya saya nak membuat sambal tumis ikan bilis bersama jering. Tapi memandangkan jeringnya ada tak sampai 10 biji maka saya buatkan sambal untuk dimakan bersama ulam saja. 




Sambal Jering

Bahan- bahannya

8 biji cili api ( boleh tambah kalau nak pedas)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan. 
Segenggam ikan bilis

Kesemua bahan ni digoreng kemudian ditumbuk halus. Akhir sekali masukkan jering dan ditumbuk kasar. Boleh tambah gula utk menambah perisa. 

Siap untuk di hidang. 




No comments:

Post a Comment