KEK MANGO
Kek ni saya gunakan kek span biasa saja cuma dalamnya saya lapiskan dgn filling kastad vanilla serta buah mangga segar yang dipotong dadu.
Kemasan luar saya gunakan whipped cream yang diputar dengan topping buah mangga segar yang diblend bersama sedikit gelatin sayuran untuk memejalkannya selepas kepingan nipis mangga di susun berbentuk bunga mawar. Juga kemasan dikeliling kek.
Hasilnya memang sangat cantik dan kelihatan sungguh menyelerakan. Tapi tak semua mangga yang akan menghasilkan lenturan yang cantik. Untuk kek ini saya menggunakan buah mangga Baganapali dari Pakistan. Kebetulan tengah musim buah mangga jadi harganya agak murah berbanding sebelumnya. Saya dapatkannya di pasar malam sahaja dengan harga RM 6 sekilo.
Lihatlah potongan kek ini sungguh menyelerakan dan rasanya yang agak ringan dan lembut serta campuran buahan segar mangga memang membangkit selera. Suami saya memuji walaupun dia bukan penggemar kek berkrim. Tapi untuk yang ini dia memang tidak akan menolak.
No comments:
Post a Comment