Pages

Biskut tart nenas



Tart nenas ni memang biskut yang sangat sinonim dengan perayaan apapun. Tak kira bangsa dan tidak kira perayaan apa pun, kalau tidak raya pun pasti biskut ni akan menjadi pilihan. Walaupun sekarang telah banyak diolah dengan pelbagai pilihan jem tapi nenas akan tetap menjadi legend dihati peminat biskut ni.        

Biskut ini juga dibentuk mengikut citarasa dan kreativiti si pembuat. dan unuk kali ini saya buat bentuk yang agak lama juga tp jarang dibuat orang kerana renyak tapi hasilnya menarik iaiu berbentuk buah nenas. Gabungan 2 warna hijau dan kunin menambah lagi keunikan dan kecomelan biskut ini. Tangkainya menggunakan bunga cengkih menambah lagi kewangian aroma seteah dibakar.       

Bentuk buah nenas dan buah cermai
                         

yang telah siap dibentuk dan menugggu untuk dibakar



Resepinya mudah sahaja. Jemnya saya beli yang dah siap dari kedai bakeri lebih mudah. Jom kita lihat resepinya:-

Bahan-bahannya

250 gm butter
1 tbsp minyak sapi (optional)
60gm gula aising
1 biji kuning telur
1 tsp baking powder
sedikit esen vanilla
50gm tepung jagung
 320gm tepung gandum
Sedikit bunga cengkih (utk dibuat tangkai)

Cara membuatnya:- 

1. Sebatikan butter, minyak sapi dan gula.
2. Masukkan kuning telur, esen vanilla.
3. Masukkan tepung yang telah di ayak dan uli hingga menjadi doh
4. Bulatkan sedikit doh, masukkan inti nenas. Bentukkan dan gunting.
5. Cucukkan bunga centkih dihujung sebagai tangkai
6. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan biskut
7. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 160 selama 15-20 minit. 






Bila dah ada terhidang seperti ini di atas meja memang tampak manis dan menarik perhatian tetamu yang datang berkunjung. Juga untuk santapan bersama yang tersayang diwaktu minum petang. Kalau nak buat hantaran pertunangan atau perkahwinan juga cantik. 



No comments:

Post a Comment