Pages

Chiffon coklat with almond nibs and choc chips topping

Hari ni buat kek chiffon lagi atas permintaan anak, Danish Emmir. Dia mmg tak suka sgt makan kek ada cream atau hiasan yang over sket. Walaupun nampak sedap tp seleranya kurang. Yelah jugak nama pun kanak2 dan elok juga dia tak berapa suka makan yang manis dan berlemak tinggi ni. 


Lepas siap je tadi terus potong sikit dan beri pada jiran belakang rumah sebab anaknya si aleesya  tu mmg selalu memanggil dan bertanyakan kek. Mmg dah mcm ada cop kat dahi, nampak je muka mesti itulah soalan yang akan keluar dari mulut dia. "Mama, ada kek tak??" heheh bebudak...


Danish yang minta mukanya masuk sekali untuk menampakkan betapa kek tu dia suka dan dialah orang yang request... haha ikut sukalah Danish... mama ikut je...dah mmg Danish yang order tadi....


Disebabkan hari dah malam, so gambarnya pun tak berapa hidup sbb pencahayaan yang kurang natural....




Kek ni mmg sedap dimakan sbb tekstur nya yang ringan dan rasanya yang kurang manis..... sgt sesuai untuk minum petang...


Untuk resepi...

CHIFFON COKLAT

Bahan A
1 3/4  tepung naik sendiri
3/4 cawan susu segar (susu tepung pun takpe)
1/4 cwn minyak sayur
1/2 cwn gula
sedikit garam
6 biji kuning telur
1 tbsp serbuk koko

Bahan B
 6 biji putih telur
1/2 cwn gula
1 tsp cream of tartar

Cara :-

1. Satukan semua bahan di Bhgn A kecuali tepung. Kacau hingga gula larut kmdn baru masukkan tepung.  
Ketepikan.

2. Di bekas yang lain pukul putih telur sehingga kembang kmdn masukkan gula dan cream ogf tartar. Pukul sehingga puih dan ringan.

3. Satukan putih telur ke dalam adunan pertama dgn kaedah kaup balik sehingga habis.

4. Gunakon loyang chiffon bersaiz 24 cm tanpa melengserkan terlebih dahulu.

5. Bakar selama 1 jam dgn suhu 170 degree. Setelah masak, terlangkupkan loyang dan biarkan sehingga sejuk.


No comments:

Post a Comment