Pages

Hokkaido Cake with custard filling


Ermmmm sedapnyaaaa ... itulah ungkapan yag mula-mula sekali akan keluar dari mulut anda tatkala menikmati kek ni.... hehe 




Kek yang sangat mulus dan gebu ni bertambah lazat dengan custard yang lemak manis di dalamnya. Rupanya kek ini agak popular dan dijual merata-rata. Saya saja yang ketinggalan lantaran memang jarang membeli kek di kedai jadi tak tahu kek terkini dalam  pasaran. Nampaknya kena selalu berjalan  melihat kek terhangat di pasaran lah nampaknya selepas ini hehe. 

Melihatkan rupanya saja dah mengecurkan air liur nak mencubanya. Bila buat baru tahu betapa enaknya gabungan kek chifon yang gebu bersama inti kastad yang lemak berkrim. Tak rugi pada sesiapa yang ingin mencuba. Penyediaannya yang mudah dan tak menggunakan bahan yang terlalu banyak, ringkas sahaja.

                           


Mari kita intai resepinya dahulu. 

sedang dibakar di dalam oven


beginilah rupanya bila siap dibakar


HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan piping bag.



Paipkan custard di dalamnya dan saljikan dia untuk kesan lebih menarik


CREAM CUSTARD FILLING


1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila 

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau. 
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.









Kuih Talam Keladi


Kuih tradisional melayu memang terkenal dengan rasa lemak santan kelapa. Kalau sesiapa yang terasa nak menambah lemak, bolehlah makan kuih ni selalu... hehe. Tapi betullah kata orang " tak melayu lah kalau tak berlemak" dan oleh kerana rasa lemak itu lah yang menjadikan kuih tradisional kita masih kekal status evergreennya dan sesuai dihidang pada bila-bila masa dan dalam upacara apa sekalipun.... tak lapuk dek zaman !!!


Kuih ini tidak lah sesusah mana pun untuk menyediakannya, dan sebenarnya untuk mendapatkan rasa yang memenuhi citarasa sendiri, kita boleh olah kembali sukatannya. Kurangkan gula bagi yang mahukan kurang manis, dan kurangkan santan bagi yang mahukan kurang lemak tapi janganlah kerana ingin kurangkan lemak santan itu ditukarkan kepada susu rendah lemak pula.... tak patut sangatlah kannn kerana itu akan mengubah terus rasa asli kuih itu. Kalau nak cuba juga apa salahnya...silakan.


Kuih talam keladi ni memang kegemaran saya dari zaman kanak-kanak lagi. Lapisan bawah kuih tersebut yang diadun dengan rasa lemak masin beserta potongan kiub ubi keladi itu menambah rasa kelazatan keladi itu sendiri. Gabungan rasa dengan lapisan atas yang lemak manis menjadikan kuih talam ini sangat mesra berada dalam mulut sehinggakan kita tak terasa muak untuk menikmatinya.



Percubaaan saya yang pertama kalinya membuahkan hasil yang sangat sempurna bagi saya. Yelah bila kita dapat menghasilkan kuih ini dengan tangan kita sendiri memang akan rasa hati berbunga-bunga sangat. Terasa puashati sangat. Lepas ni saya akan cuba membiasakan diri dengan membuat kuih tradisional ini agar tidak hilang kemelayuannya. Kena latih anak dara saya agar meminati masakan kuih melayu. Dan kerana itu jugalah resepi ini saya adaptasikan khas untuknya jika mamanya mungkin tak sempat nak mengajar dia nanti...


Jom kita tengok resepinya dulu.

Kuih Talam Keladi

Bahan2 untuk lapisan bawah

2 cawan tepung beras
3 tbsp tepung ubi
1 1/2 tsp garam
6 tbsp gula
300ml santan (saya kurangkan jadi 200ml je)
700ml air (Saya tambahkan jadi 800ml)

300gm keladi (yang dipotong kiub dan dikukus seketika)

Cara membuatnya;

- bancuh semua bahan dan ratakan
- tapis dan masak seketika sehingga keluar wap sahaja
- tutup api dan masukkan keladi yang telah dikukus
- Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang bersaiz 10 x 10 x 3
- sebelum tu lapik loyang dengan plastik di dasarnya bagi memudahkan kita memotong nanti
- Kukus selama 25 minit.


Bahan untuk Lapisan atas

1 1/2 cwan tepung gandum
200gm gula
3 biji telur
200ml santan
500ml air
pewarna ungu dan perasa keladi


Cara membuatnya;

- Bancuh semua bahan dan tapis ke dalam periuk.
- Masak seketika sehingga  keluar wap
- Tutup api dan bolehla di tuangkan perlahan-lahan ke atas adunan yang telah dikukus tadi.
- Kukus lagi 30 minit.
- Buka penutup pengukus setelah masak
- Kuih bolahlah dipotong setelah ia betul2 sejuk.




Kalau arwah abah saya masih ada, dialah orang yang paling suka agaknya kerana dia memang peminat ubi keladi. Sayang sekali semasa hayatnya saya kurang berminat untuk mempelajari ataupun menyediakan kuih tradisional ni. 


Kek batik lapis cheese



Kek batik ni memang mengujakan.... yelah bila teringat masa mula-mula menikmati kek ni adalah dari air tangan adik iparku, Suriati Mohamed yang buat. Dalam hati berdetik " sedapnya kek ni, kek apa erk?" Mulalah gatal je rasa mulut nak minta resepi. Resepinya sangat ringkas dan mudah cara penyediaannya. Rasanya pun wallaa...... 

Tak sabar untuk mencuba, dapat saja resepinya, balik terus beli bahan-bahannya. Jom kita tengok resepi;

Biskut marie coklat sepeket
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat manis (patutnya 1 cwn tp sebab saya guna whipping yang dah sedia manis)
1/2 cawan whipping cream (saya guna vivo)
1 tbsp nescaffe
1/2 cawan air suam (utk membancuh nescafe)

Caranya;

Pukul cream cheese sampai gebu, masukkan susu pekat dan whipping cream.
Alaskan koyang dengan kertas aluminium foil.
Susun biskut marie dalam loyang, kmdn basahkan biskut dengan air nescaffe.
Ratakan 2 tbsp adunan cream cheese.
Ulang semula langkah tadi hingga selesai.
Tekan untuk padatkan kek. Tutup rapat dengan kertas aluminium foil. sejukkan dalam freezer sekurang-kurangnya dalam 4 jam.
Siap untuk dihidang.....

Ombak rindu


Lazatnya kek ni..... memang rugi kalau sesiapa yang taknak rasa bila kek ni dah berada di depan mata. Rupanya yang cantik berwarna warni dengan lapisan karamel yang menggiurkan anak tekak memang membuatkan kita tidak sabar untuk merasainya.




Mula-mula terpandangkan kek ni terbayang macamanalah nak buat kek ni dengan dilapisi karamel pula tu.... masa mencuba merasa kek ni dalam hati terus berdetik, wah sedapnya kek ni, gebu lembut dan mencair di dalam mulut. Terus hati meronta-ronta nak buat kek ni. Mesti cuba juga buat walau sesusah mana sekalipun.... sedap punya pasal...hahaha



                                  

Sebelum itu, ucapan ribuan terima kasih saya buat adik iparku sayang, Zulinda Ismail kerana dialah orang pertama yang minta saya mencuba buat kek ini. Yelah kerana biasanya kami akan mencuba sesuatu resepi dan berkongsi hasilnya untuk simpanan kami. Kira macam QC lah untuk memastikan resepi simpanan kami adalah yang terbaik dan telah diuji kesedapannya. Thanks Linda.




Bayangkan kek ni boleh habis dalam sekelip mata sahaja. Betapa popularnya kek ini sehinggakan namanya juga turut diubah menjadi tajuk cerita yang sedang hangat di pawagam lakonan Aaron Aziz, Lisa Surihani dan Maya Karin. Hah! begitulah popularnya kek ini. Tapi sebenarnya nama asalnya adalah Kek Karamel, entah  dari mana datangnya tetiba berubah menjadi ombak rindu. Mungkin melihatkan rupanya hati berombak deras ingin menjamahnya dan selepas itu hati menjadi terindu-rindu mengingatkan kek tersebut....haha 


Tapi biasalah adat manusia kan yang takut dengan cabaran, mula terfikir susah ke nak buat kek ni. Mesti kerjanya sangat renyah yelah setiap sesuatu yang lazat itu mestilah dihasilkan berbaloi dengan usaha yang dilakukan. Takpe, tengok resepi dulu...




Sebetulnya dah beberapa kali saya membuatnya dan alhamdulillah  semuanya menjadi dengan elok. Tidaklah sesukar mana membuatnya dan yang pasti bahannya juga mudah diperolehi. Okay jom kita tengok resepi dan mari kita cuba buat...





Caramel Cake

A -  Gula hangus

2 tbsp gula pasir, dihanguskan dan biarkan di dalam loyang


B - Caramel

1/2 tin susu cair
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga larut. masukkan esen vanilla. 
Kemudian masukkan kuning telur dan kacau sebati dengan perlahan. Jangan sampai berbuih
Tuangkan ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan


C - Adunan kek Bahan 1

70gm gula castor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak masak

140gm tepung  kek
1/2 tsp baking powder


Pukul telur, air dan minyak  sampai gebu dan putih
Masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang.
Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder ke dalam adunan tadi perlahan-lahan dengan kaedahh kaup balik. Ketepikan


D - Adunan kek bahan 2

6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 tsp cream of tartar

- Pukul putih telur sehingga kembang dan putih, masukkan cream of tartar dan gula. Pukul lagi sehingga menjadi meringue.
- Kemudian satukan bahan 1 dan bahan 2 dengan kaedah kaup balik. Kacau sehingga sebati.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan anda.
- Bolehlah mulakan melapis adunan yang siap berwarna tadi selapis demi selapis ke atas adunan karamel tadi sehingga habis.
- Bakar kaedah waterbath dalam ketuhar api bawah sahaja dengan suhu 160 degree selama 1 1/2 jam   atau sehingga kek masak. 
- Buka pintu ketuhar dan tunggu sehingga kek betul-betul sejuk sebelum diterbalikkan utk dihias dan dihidang.



Ni kek yang saya buat semasa pertama kali mencuba... bangganya